Tips för en härligare uteplats

När sommaren kommer väljer många att mer eller mindre flytta ut på uteplatsen. Naturligtvis sover vi inne i huset, men stor del av den vakna tiden spenderas i uterummet eller uteplatsen. Då är det förstås viktigt att denna är inbjudande och mysig. Många vill därför ha tips på hur man kan gå tillväga för att skapa en härligare uteplats, vilket är något vi ska gå in närmare på nu.

Tänk efter när du möblerar

Att möblerna och möbleringen spelar roll har du säkert redan kommit fram till på egen hand, men här ska vi gå igenom lite hur du kan tänka för att åstadkomma en inbjudande uteplats som du gärna tillbringar så mycket tid på som möjligt.

  • Om det finns gott om plats, satsa gärna på en loungegrupp. Förutom att den är snygg så går den också att ligga i om du vill läsa en bok under sena sommarkvällar. Det gör dessutom att vännerna får gott om plats när de kommer för att äta middag hos dig.
  • Om uteplatsen eller balkongen är liten kan du antingen satsa på klaffmöbler för att spara utrymme, eller satsa på cafémöbler med färger för att liva upp stället och göra det mysigare. På det sättet kan du snabbt åstadkomma ett somrigt och livfullt intryck.
  • Satsa på sköna möbler. En solsäng där du både kan sola, koppla av och läsa är en smart investering, liksom en hängstol eller hängmatta. Tänk avkoppling när du inreder så kommer det att bli bra.

Belysning behövs även här

Belysning är viktig i alla rum, så även uterummet. Här kan du använda solcellslampor om du vill. Det finns gott om sådana som är både estetiskt tilltalande och effektiva. Naturligtvis kan du också satsa på ljuslyktor med levande ljus. Med rätt belysning blir uterummet mysigt samtidigt som du kan sitta ute sent på kvällarna, även efter att mörkret fallit. Om du har blomplanteringar på uteplatsen kan du även använda stämningsbelysning för att lyfta fram dessa även på kvällstid.

Låt växtligheten blomstra

Att levande växter livar upp är ingen hemlighet. Dekorera gärna med växter även på uteplatsen. Om du vill kombinera nytta med nöje kan du odla växter som går att äta, så som kryddväxter. Odla i stora krukor på uteplatsen och njut av gröna blad och härliga dofter när du sitter ute. Naturligtvis går det även alldeles utmärkt att odla andra typer av växter och plantera ut dekorativa växter som blommar under sommaren. Valet är ditt, och det är bara din kreativitet som sätter gränser.

Lägg tid på dekoration

När du inreder uteplatsen är det en god idé att ägna tid åt detaljer och dekoration. Tänk på att ljuslyktor, vackra små inredningsdetaljer och textilier kan höja helhetsintrycket rejält. Precis som att mattor, kuddar och gardiner kan göra ett rum mysigare, kan sådana textilier rama in uterummet på ett utmärkt sätt. Välj glada färger som ger dig sommarkänsla, eller satsa på ljusa färger som får uteplatsen att känna rymligare och luftigare. Precis som på andra platser kan färger användas för att förstora eller förminska ytan.